Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си при откриването на 48-ото Народно събрание.

Новите 240: Депутатите от 48-ото Народно събрание положиха клетва

"Държавата се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие и обиди и клевети към политическите опоненти. Нито пък популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото към анархия", допълни Атанасова.

"Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи, - политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели", добави Атанасова.

От думите й стана ясно, че приоритет номер 1 трябва да бъде как държавата да бъде изправена на крака. "Изводът от изборните резултати поставя пред всички ни сложна задача: заедно трябва да оправдаем доверието в институцията Народно събрание. Трябва да говорим помежду си и да стигаме до ситуация да разговаряме не само с тези, с които се разбираме, но и с нашите опоненти. За да се реши тази задача, са необходими лидерство и политическа смелост - да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ни избиратели. Да сложиш на заден план собствената си истина и да се примириш с избирателите", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Радев към депутатите: Избирателите ще се почувстват предадени, ако парламентарното време бъде удавено в скандали

Тя увери, че тяхната парламентарна група ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система. "България има нужда от антикризисно и проевропейско поведение, което да гарантира защитата - материалната и социалната, на българите. Последните избори показаха, че Българите предпочитат стабилността пред експериментите. Отказът от опита за съставяне на отговорно правителство ще ни изправи пред още по-голяма безпътица. Наясно сме, че като първа политическа сила носим отговорност за начина на работа на НС, но и за бъдещите закони", категорична беше Атанасова.