Венцислав от Раднево се самозапалил, за да призове за помощ
Венцислав от Раднево се самозапалил, за да призове за помощ / БГНЕС

С години никой не се поинтересувал за съдбата на 53-годишния Венцислав Василев, който се самозапали в сградата на Община Раднево и почина вчера. Чак след смъртта му всички решили да обърнат внимание на него и семейството му, коментираха пред bTV синовете му Тихомир и Асен.

Часове преди погребението на баща им двамата разказаха, че Венцислав е посетил общинската администрация, за да търси работа за себе си и децата си, но не получил помощ. Самозапалването било призив някой да му обърне внимание.

22-годишният Асен, който е строителен работник в Стара Загора, разказа, че 7-членното семейство преживявало от социални помощи и от доходи от временна работа. Преди две години след смъртта на дядо му помощите им били спрени, след като се оказало, че имат наследство от 200 лв. от продажбата на земи преди години.

Младежът разказа, че семейството се отоплява с печка на ток и редовно си плаща сметките. И тяхната през януари била значително по-висока, подобно на сметките на хиляди българи, откъдето тръгна и вълната от социалното недоволство.

25-годишният Тихомир не смята, че баща му е стигнал до отчаяния акт заради сметката за ток, но призна, че съдия-изпълнител от Стара Загора го заплашвал със затвор заради дълг от 430 лв. към ВиК - Стара Загора.

„Никого не можем да обвиняваме, той самичък си го е направил. Не е искал да се пали, държал е запалката с ръцете си," каза още Тихомир. Той не знае какви са последните думи на баща му. Когато го видял за последно, Венцислав бил в кома.