Оказа се, че не само британския кралски двор страда заради обвинения в расизъм.

Президентът на „Славия” и член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз - Венцеслав Стефанов е разследван за расистки изказвания по време на пресконференция от миналото лято. Сигналите срещу него са подадени в Комисията за защита от дискриминация, в Международната асоциация за борба с расизмa и в УЕФА.

„Доставя ми удоволствие да гледам как деца, които са били сополанковци като дойдат, после израстват и играят голям футбол. Това нещо е плод на отмъщение на един човек. Не се съгласих този човек да влезе в трансфера на Филип Кръстев, защото той нямаше нищо общо. Хората, които извършиха това нещо, бяха Петьо Костадинов, Лъчо Танев и Христо Стоичков.

Те бяха безспорните авторитети, които Гуардиола прие и в един момент - идва на пометеното и се насажда лицето Жейнов. Той си е избрал този път, но знам само едно нещо, че всичко на този свят се връща", коментира Стефанов за „Неделята на NOVA".

„Аз знам за много неща и той много добре знае, че ако не го бях предупредил, в Гърция му готвеха една приятна изненада. Той беше измамил за един футболист от Южна Америка моя прятел, президента на на АЕК Димитрис Симинатидис. Помогнах му, да, но няма ненаказано добро, да знаете", каза още той. 

И допълни: „При мен са идвали доста футболисти, които са били от най-затънтените провинции на Бразилия. Явно там, където са по-бедните, има талантливи деца и те идват тук за по-малко пари".

„Не смятам, че е обидно. Тогава е трябвало да забранят и книгата на Агата Кристи „Десет малки негърчета”. Продължавам да стоя зад думите си - да, аз съм за българите и съм против Истанбулската конвенция", категоричен е Венци Стефанов. 

„За тези 27 години в „Славия” сигурно е имало 30-40-50 футболисти с друг цвят на кожата. Имали сме японци, корейци, от Гана, от Нигерия, от Бразилия, откъде ли не. Мисля, че всичките те са се чувствали много добре тук.

Омар Абут беше дал едно по-лошо изявление. Той беше тук при нас и настрои целия колектив срещу себе си. Непрекъснато отсъстваше, лъжеше, искаше пари за това и онова", разказва той.
nova.bg