Велчев предлага да се плаща за използването на СРС-та
Велчев предлага да се плаща за използването на СРС-та / снимка: Sofia Photo Agency
Велчев предлага да се плаща за използването на СРС-та
32425
Велчев предлага да се плаща за използването на СРС-та
  • Велчев предлага да се плаща за използването на СРС-та

Органите, които използват СРС-та, да си плащат за употребата им, това свое настояване главният прокурор Борис Велчев припомни при представянето в парламента на отчета за работата на прокуратурата през миналата година. Така според него органите ще поръчват използването на СРС, само когато са сигурни, че могат да си го позволят.

Борис Велчев отчете незначително нарастване на броя на разкритите престъпления. Увеличавал се и броят на хората, предадени на съд.

Той отново засегна въпроса за това, че контролните органи в страната са внесли едва 1484 преписки в прокуратурата, като само по 1/3 от тях са започнали разследвания. По толкова сигнали от медиите е работила прокуратурата по думите на Борис Велчев. Той е възложил проверка на дейността на контролните органи: „Аз я възложих преди две седмици. Дайте ни време. Не зная".

Нарастване на броя обследвани лица за определени категории престъпления, отчете още главният прокурор. За пране на пари са разследвани 35 души, докато преди 2 години са били 7. Докато през 2008 година нямахме нито един осъден за злоупотреби със средства от еврофондовете, през миналата година са били 39. 185 лица пък са осъдени за участие в организирани престъпни групи.