/ БГНЕС
Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори живот. Достатъчно е да изберем как. Ако сте предпочели елха в саксия, тя може да бъде засадена в междублокови пространства и квартални градинки. Достатъчно е да се обърнете към еколога на района, в който живеете, за да ви посочи подходящото място за засаждане. За това призовава кметът на София Васил Терзиев.

Ако си представяте коледното ви дърво да бъде засадено в парк или обществена градина, потърсете съдействие от дирекция „Зелена система“ на Столичната община. Желаещите могат да заявят избраната локация на имейл so_green@sofia.bg. Важното и в двата случая е, че при засаждането на елхата трябва да се съобразят метеорологичните условия и мястото.

Средната денонощна температура трябва да е над 0 градуса, а мястото не трябва да е на терен с подземна инфраструктура, защото е много вероятно дървото да не захване, подчертава Терзиев. За тези, които искат да дадат нов живот не само на едно дърво, а на цели паркове и градини - не изхвърляйте елхите в общия отпадък, а ги поставете до сивите метални контейнери. Ние ще ги съберем със специализиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци, където се произвежда биотор компост. Компостът е много ценен за растенията и се използва за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини. За хората в район "Кремиковци" (с. Челопечене и с. Яна) и район "Връбница" има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци целогодишно, където можете да оставите естествените елхи. Призовавам да не изхвърляме естествените елхи. Заедно наистина можем да им дадем втори живот, заявява още Терзиев.
БГНЕС