/ Istock
Експерти от Националния институт за стандарти и технологии към NIST са установили, че живите коледни елхички отделят летливи органични съединения, които влияят благотворно на въздуха в дома. Резултатите от проучването са публикувани в списание Indoor Environments.

При експеримента учените са измерили количеството и вида на веществата, отделяни от дърветата ела Дъглас, поставени в специална камера с контролирани условия на околната среда в продължение на 17 дни. Те проверили също така дали летливите органични съединения (ЛОС) реагират с други компоненти във въздуха, за да образуват нови съединения.

Монотерпените са най-често срещаните ЛОС, отделяни от дърветата. Техните нива достигат своя връх през първия ден, а след това намаляват значително до третия ден. Първоначално концентрацията им е била на същото ниво като тази в освежител за въздух или в новопостроена дървена къща, а след това бързо е спаднала почти 10 пъти. Изследователите откриват общо 52 различни вида монотерпени.

Оказало се, че озонът реагира с монотерпените, като образува странични продукти като формалдехид. Въпреки това количеството на образувания формалдехид е сравнително малко - около една част на милиард. В типичните жилища концентрацията на формалдехид е 20-30 части на милиард.
БГНЕС