елха коледна украса
елха коледна украса / oblache.net
С настъпването на Новогодишните празници се повишава и рискът от пожари и свързаните с тях инциденти!  Вероятността за възникването на пожари се засилва, както на обществени места, така и в частни домове. Предпоставки за това са използването на различни видове украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампички и други коледни украси.

За да се избегнат трагични случаи, настъпили вследствие на пожари и запалвания, както случаи на помрачаване на празничното настроение, от Пожарната отново напомнят:
 
У дома и на работното място:
Не използвайте свещи и бенгалски огън за украси на елхите и помещенията!
Не оставяйте без надзор работещи електрически лампички и др. подобни украси!
Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!
Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя!
Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото в църквите!


В случай на задимяване и пожар на обществено място:
Не изпадайте в паника, а се насочете към най – близкия евакуационен изход!
Слушайте указанията от оповестителните уредби и/или от персонала на обекта!
Не се блъскайте с хората около Вас, не викайте, помогнете на деца, на възрастни хора, на инвалиди и на други нуждаещи се!
При силно задимяване по възможност сложете намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и дишайте през него, опитайте се да се движите приведен по – близо до пода, защото въздуха там не е толкова замърсен тъй като дима се издига нагоре!
Докато се придвижвате по пътя за евакуация натиснете червен бутон за пожар, с което ще известите компетентните лица за ситуацията.


При първа възможност съобщете на телефон 112, ако станете свидетел на запалване, задимяване, пожар и не прекъсвайте връзката. Дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания!