В Стара Загора разформироваха Втора лекопехотна рота
В Стара Загора разформироваха Втора лекопехотна рота / netinfo
Контингент от българската армия, който е бил на мироопазваща мисия, беше разформирован в центъра на Стара Загора. Това стана на официална церемония в центъра на града. Присъстваха командващият на Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев, началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков и кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев, съобщи БТА.

Разформированият контингент е Втора лекопехотна рота, която се завърна на 10 юни в България след 6-месечна мисия от Босна и Херцеговина. Старозагорските бойци участваха в мисия "Алтеа" и охраняваха база "Бутмир" в Сараево, където се намира щабът на европейските сили за сигурност. Бойците са 110, от тях 11 са жени.

Всички бяха наградени с грамота, а за особени заслуги министър Веселин Близнаков отличи четирима от тях и с награден знак "За вярна служба под знамената". Двама от тях с четвърта степен – командирът на ротата капитан Минко Минев и началникът на разузнаването в ротата подполковник Емил Шабошки. С трета степен бяха отличени подполковник Христо Христов и подполковник Светослав Халваджиев.

Пред журналисти след края на церемонията началникът на ГЩ на БА обяви, че 1200 са на брой незаетите места за кадрови войници.

Други новини от Стара Загора