/ БТА
Министерството на образованието и науката вече е направило заявка към Министерството на финансите за отпускане на средства за безплатните детски градини.

"Ако няма някакви промени, очакваме положително развитие за това за всички деца от тригодишна възраст нагоре да има финансов ресурс, с който да им се обезпечи безплатната детска градина. Това предложение трябва да се гласува в Министерския съвет и в Народното събрание", каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание в отговор на въпрос.

Денков: Безплатни детски градини и увеличение на учителските заплати

"В момента, в който "вълната" от коронавируса тръгна нагоре, тестовете за учениците се увеличиха около десет пъти, като положителен резултат, което показва, че те работят", заяви образователният министър на въпрос за тестването на учениците за COVID-19.

Той отбеляза, че да се използват тестове за коронавируса в училище е съвместно решение на Министерството на здравеопазването, което е водещо за опазване здравето на децата, и на МОН. "Тестовете трябва да се разглеждат като един общ пакет от мерки, които имат за цел да се намали рискът от заразяване на учениците, за да могат да учат присъствено в училище", обясни министър Денков.

В отговор на въпрос как ще бъдат преодолени натрупаните пропуски при онлайн обучението, образователният министър заяви, че никога не е обсъждан вариант за удължаване на учебната година. "Обсъждаме дали следващата учебна година може да започне по-рано, дали това да е инцидентно във връзка с пандемията, или да остане за постоянно", обясни министър Николай Денков.

Денков: Допълнителните почивни дни между сроковете са основно заради получени сигнали

Той каза, че ще има "доста сериозна работа и по учебните програми, и по начина, по който се пишат и оценяват учебниците, и по отношение на нормативната база за иновативните училища".
БТА