Тежък недостиг на педиатри и други детски специалисти у нас. Данните на Националната статистика сочат, че на 10 000 души се падат по 42 медицински сестри. Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслите, предава NOVA.

Регистрите у нас показват, че педиатрите намаляват с всяка следваща година. И ако през 2020-а детските специалисти, работещи със Здравната каса, са били 872-ма, то миналата година броят им е паднал до 755. Или със 117 души по-малко. Сред причините са възнагражденията, реализацията и дори възрастта на педиатрите.

Благотворителна инициатива събира капачки за детска линейка за Варна

Един от най-трудните избори на родителите е при кой педиатър да запишат детето си. Светла Цанкова се е доверила на лекар в предпенсионна възраст.

„От една страна, когато педиатърът е по-възрастен, това за родителите е успокоение, че има достатъчно натрупан опит и сме спокойни, че знае как да реагира във всяка ситуация. Но естествено си задаваме и въпроса – когато тези педиатри след 4-5 години излязат в пенсия, към кого ще се обърнем?”, обяснява Светла.

Средната възраст на педиатрите у нас е около 60 години, което е и един от факторите броят на тези специалисти да намалява с всяка следваща година. Но има и други причини.

„Заплащането е едно от основните неща. Това да те води любовта към работата и към пациентите е едно, но когато се прибереш вкъщи и отидеш до магазина – също има значение”, обясни д-р Тодор Тодоров.

МВР дава на прокуратурата двама бивши здравни министри заради детската болница

„Започнахме с подобряване на заплащането. Това повишение на заплатите е твърде закъсняло и не е достатъчно, но сме длъжни да направим поне първата крачка”, заяви д-р Таня Андреева, съветник на здравния министър и педиатър.

А като място за развитие специалистите виждат нереализирания проект за Национална педиатрия.

„Ако 2018 бяхме започнали изграждането на националната детска болница спрямо европейските и световни стандарти, ние днес можехме да бъдем на финалната права. Но истината е, че започваме изграждането на национална детска болница на ниво под нулата”, заяви д-р Андреева.

За родителите тази педиатрия ще бъде край на лутането им от болница в болница.

NOVA