Материалите отиват в Спецпрокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство

Има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от директор на държавна компания.

Това е изводът от проверката на Главна дирекция „Национална полиция“ на проекта за изграждане на Национална детска болница, съобщи МВР. Тя е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

Разследването за детската болница: Ще разпитат всички здравни министри в периода 19-21 г.

Материалите от проверката ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс срещу двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания.

Справка на DarikNews.bg показва, че в този период министри на здравеопазването са били Кирил Ананиев (10 ноември 2017 – 24 юли 2020)  и
Костадин Ангелов (24 юли 2020 – 12 май 2021).

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Спецпрокуратурата разследва изграждането на Национална детска болница

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта.

През октомври 2020 е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.