/ Снимка: Георги Димитров
Разследването е по сигнал на бившия здравен министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров
На 11 март Специализираната прокуратура е започнала да разследва за длъжностно престъпление по повод обществената поръчка на Национална многопрофилна детска болница в София. Това обяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Предстои разследване дали има извършено престъпление и от кого във връзка с проекта. Ако се прецени, че няма престъпление от страна на министър, а от други служители в Министерството на здравеопазването, то ще бъде препратено като компетентност.

Става дума за поръчка в периода 2019 г. и е приключила през 2021 г.

Сигналът е от бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който беше част от служебния кабинет, обяви той. Той е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, при което данните са подадени сигнали за финансови нарушения.

Кръстев обяви, че обяснение всеки един бивш министър, който има отношение към обществената поръчка, ще бъде разпитан. В това число и самият подател на сигнала - Стойчо Кацаров, ще бъде привикан като свидетел по случая.