Уволняват служителка на НАП-Пловдив за корупция
Уволняват служителка на НАП-Пловдив за корупция / ThinkStock/Getty Images

42-годишна служителка на НАП-Пловдив ще бъде уволнена и предадена на Прокуратурата заради данни за корупция.

Инспекторатът на приходната агенция е установил, че жената, работеща като главен специалист, е приемала пари, за да „оправдава" здравноосигурителния статус на граждани без дължимите вноски към бюджета да са били внесени.

До момента са събрани доказателства за 60 случая, в които служителката е възстановила незаконно загубени здравноосигурителни права. В хода на вътрешното разследване е открито, че тя е получавала пари, достигащи до 50% от дължимите към бюджета вноски, помагала е и на близки и познати да възстановят здравноосигурителния си статус.

Предстои в близките дни тя да бъде освободена от НАП, а правоохранителните органи да започнат досъдебно производство срещу нея, след като са били сезирани от ръководството на Агенцията в Пловдив.

На всички 60 души, чиито здравни права са били възстановени незаконно, са възложени проверки или ревизии, за да бъде определена сумата, която дължат на държавата.

„Няма да толерирам никакви форми на корупция! Служителката ще бъде освободена незабавно. Предадохме всички доказателства на Прокуратурата, за да започне наказателно производство. Имаме надеждна система за вътрешен контрол в НАП, която следи постоянно за подобно поведение и вярвам, че този случай е изключение", коментира директорът на териториалната дирекция на приходната агенция в Пловдив Венелин Найденов.

Други новини от Пловдив