/ БГНЕС
В управленската програма е заложен ангажимент за удвояване на учителските възнаграждения за четири години и е въпрос на разговори със социалните партньори колко ще бъде общото и колко диференцираното увеличение.
 
Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчване за наградите в Националния учителски конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ.

Борисов и Горанов обещаха увеличение на учителските заплати от септември

Министър Вълчев отбеляза, че няколко пъти вече е заявявал, че учителските възнаграждения трябва да надвишават средните заплати за страната, за да се мотивират повече млади хора да се включат в педагогическо образование и в педагогическа професия.

Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им

По повод на темата за виденаблюдението министър Вълчев каза, че и сега има виденаблюдение в класни стаи в училищата, но отбеляза, че въпросът е дали то да е постоянно включено в интернет и дали има възможност да се наблюдава от родителите. По думите на образователния министър не трябва да има антагонизъм между родители и учители, за да се намерят най-добрите решения за децата и учениците.

В словото си на церемонията министър Вълчев заяви, че за него най-важното е да се подобри социалният статус и имиджът на учителската професия. Трябва да посочваме и да благодарим често на добрите учители, защото това често идва със закъснение, каза образователният министър.
 
Подписаха нов Колективен трудов договор в сферата на средното образование

По думите му добрите учители са тези, които могат да подобрят образователните резултати и да помогнат на децата от уязвимите групи да компенсират трудностите си в образованието.
БТА