/ община Сливен
Засега няма да се слагат камери в детските градини
Работата по поставяне на видеокамери в детските ясли вече е започнала. Това каза пред БНТ зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов.

Родители алармират за лошо отношение към деца в столична ясла

Той коментира, че е важно да има диалог между родителите и директорите на яслите. "В София има 24 детски ясли, в тях работят 635 човека, те са професионалисти и ние поверяваме децата си на тях. Тук е много важно да имаме доверие на институциите, така че като дадем детето да сме спокойни. Искаме да засилим диалога между родителите и директорите в детските ясли, защото е изключително важно всякакви напрежения да бъдат констатирани, да бъде реагирано, колкото е възможно по-рано. Второто е да има отчетност и контрол. И третото е да поставим видеонаблюдението", заяви Барбалов.

"Не говорим за първи път за това. Още преди месеци го обсъждахме с директори. Тяхната реакция не беше много положителна, но сега са много за такова видео наблюдение", поясни той.

Пореден запис уличава възпитателка в грубо отношение към дете

"Родителите няма да могат да гледат онлайн какво се случва в стаите, където са техните деца. На този етап би било малко прекалено. Ще имаме записи, които ще се пазят 30 дни в детската ясла, ще имаме записи в дирекция "Здравеопазване", така че да реагираме, ако родителите имат притеснения", посочи столичният зам.-кмет.

Родители сигнализират: Дърпане на уши, обиди и изолация в детска ясла

Барбалов заяви, че засега няма да бъдат поставяни камери в детските градини. Те са малко над 200 и около половината от тях имат яслени групи.

"Ще видим как ще реагират родителите на видеонаблюдението в яслите и след това ще мислим за детските градини. При по-големите деца е по-лесна комуникацията, така че засега по-важното са яслите", обясни още Дончо Барбалов.