Всички училища в страната с охрана, огради и камери
Всички училища в страната с охрана, огради и камери / © ThinkStock/Getty Images

Милион и половина лева е определило Министерството на образованието и науката за учебните заведения в страната, които нямат охрана.

Това съобщи в Кюстендил вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя уточни, че ще бъдат изградени огради, там където липсват, ще бъдат монтирани камери и ще бъде въведен пропускателен режим.

Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания

"Мисля си, колко по-различен можеше да бъде животът, ако нямаше нужда да се прави това и тези 1,5 млн. лв. бяха отишли за компютри или за здравословни храни на децата, например", каза Кунева. Тя посочи, че за съжаление нашето общество в момента поражда агресия и допълни, че училището не може да бъде остров и то отразява действителността, в която децата живеят.

Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева

"Само камерите и оградите едва ли ще помогнат. Ние имаме и наказателна санкция - и за лекари, и за учители. Дори и да направим училищата сигурни, ако обществото навън не е такова, няма да постигнем резултатът, за който мечтаем", добави вицепремиерът.
Кунева посочи, че 60 процента от учебните заведения в страната имат системи за сигурност. Тя допълни, че на 28 март й предстои среща с ръководството на МВР, за да може съвместно да се направи и средата около училищата безопасна.

Майка нападна учителка в клас

Кунева допълни, че сигурността в учебните заведения е на първо място.

източник: БТА