/ БТА
УНИЦЕФ България и партньори подкрепиха през 2023 г. над 80 хил. украински деца и хора, полагащи грижи за тях, чрез центровете за закрила и подкрепа "Сини точки". Това съобщиха от УНИЦЕФ.

Близо 10 хил. възрастни и седем хиляди деца са получили психо-социална подкрепа, а над 14 хил. деца и 12 556 възрастни - хуманитарни помощи, допълниха от организацията. Подкрепени са и 81 непридружени и разделени от семействата си деца. От УНИЦЕФ България са подпомогнали записването в детски градини и в училища на 3800 деца. Продължаването на обучението на 24 559 деца бежанци е осигурено чрез мрежа от центрове за ранно обучение и образование. Учебни материали са осигурени за 51 539 украински деца

От началото на войната в Украйна в България са влезли над 2,3 млн. души, а към средата на февруари 2024 г. в България има повече от 53 322 украински бежанци, допълниха от УНИЦЕФ България.

В момента представители на УНИЦЕФ има в украинските градове Киев, Лвов, Одеса, Днипро, Полтава, Николаев и Харков, където предоставят хуманитарна помощ и подкрепа на децата и семействата им. 

Военният конфликт в Украйна започна през февруари 2022 г. 

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии за спасяването на детския живот и отстояване на правата на децата.
Десислава Пеева/БТА