/ БГНЕС
Министърът на образованието Крисимир Вълчев заяви, че основен приоритет на просветното ведомство е ликвидиране на неграмотността, което не може да стане без добри и мотивирани учители. Приложната статистика сочи, че до 8 години половината от учителите влизат в пенсионна възраст и за да бъдат задържани добри и качествени учители е необходимо увеличаване на техните заплати. Средно статистическата бюджетна прогноза предвижда 330 милиона лева годишно за увеличаване на учителските заплати, така че за 4 години те да нараснат двойно.

Нови правила в балообразуването за прием след 7 клас
 
Министър Вълчев обяви, че е предвиден коефициент, с който да се увеличава възнаграждението на учителите, които работят с деца от уязвими групи и в отдалечени и малки населени места. По отношения на висшето образование министър Вълчев обясни, че ще провокира академичните съвети на висши учебни заведения да представят своята стратегия, своята визия за развитие на тяхното висше учебно заведение за следващите 20 - 30 години. Тук не става въпрос за формална стратегия, а за конкретна визия. В последните години висшите учебни заведения се разрастват, но проучванията показват, че те са най-силни в тези области, в които са преподавали преди 25 години.

Подписаха нов Колективен трудов договор в сферата на средното образование
 
Екипът на просветното ведомство ще работи още за разширяване на дуалното образование и за насърчаване на по-активното спортуване на учениците. Като ще бъдат предвидени средства за ремонт на физкултурните салони и за изграждане на нови такива, където липсват.
 
От 2018 година ще се увеличи броят на психолозите, които работят в училищата, обеща още министър Вълчев. По отношение на идеята за въвеждане на военно обучение , той обясни че такова има и в момента в часа на класа в девети и десети клас, както и обучение за реакция при природни бедствия и терористични актове.