/ Thinkstock/Getty Images
Държавата ще гарантира, че всяко дете посещава училище, чрез координираните усилия на учителите, социалните работници, полицията и общината. Това предвижда гласуваният от правителството механизъм за съвместна работа на институциите, който има за цел да предотврати отпадането на деца от училище. В него обаче няма заложени допълнителни санкции за родителите, които неглижират образованието на децата си, стана ясно по време на представянето му от министъра на образованието Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев. Към момента законът предвижда спиране на детските добавки, ако детето не ходи редовно на детска градина или училище, както и възстановяване на помощта за първокласници, ако съответното дете отсъства от учебните занятия без уважителна причина. Засилва се ролята на полицията, която ще придружава учителите и социалните работници при издирването на нередовните ученици и разговорите с техните родители.

Опасна тенденция: Ученици използват капки за очи като дрога
 
Според приетия механизъм във всяко населено място у нас ще има определен брой екипи с представители на училищата, общината, социалните служби и полицията. Те ще разполагат с информация за броя на учениците, както и за броя на децата, които не посещават училище. Основната им задача ще бъде работата с родителите, обясни министър Красимир Вълчев:
 
"Основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност и ако те не бъдат включени в образователната система, това е най-голямото увреждане".
 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни каква ще бъде ролята на полицията.

Клип с ученици, които малтретират коте, потресе социалните мрежи (ВИДЕО)
 
"Там, където има нужда да се появи полицията, ще се появява, ще помага на социални работници, на тези, които са в екипите, за да влязат, да не бият учителите, да не бият социалните работници, а внимателно да се съгласят да си дадат децата в предучилищна и училищна възраст", каза Радев.

Най-малкото училище на света (ВИДЕО)
 
Според данните, представени от вицепремиера Томислав Дончев, около 5 процента от етническите българчета, една четвърт от децата от ромски произход и над 10 процента от децата от турски произход не ходят на училище. През учебната 2015-2016-та година над 21 хиляди ученици са напуснали образователната система.