/ МВР, пресцентър
Спешни екипи от различни институции показаха по време на учение в София реакциите и първите важни стъпки при овладяването на извънредна ситуация.

Сценарият - наводнение в района на Панчаревското езеро и предизвикано от него замърсяване с опасни патогени. Последва подаване на сигнала за очаквани големи количества валежи в района на София, организиране на наблюдение на ситуацията, събиране на актуални данни с помощта на съвременните технологии и свикване на междуведомствен кризисен щаб.

Сценарият бе разширен с това, че водите вдигат нивото си и заливат приземни етажи на намиращото се до чашата на езерото лечебно заведение, където има контейнери с опасни отпадъци - предпоставка за замърсяване и на езерото, и на река Искър.

Пожар в метрото – учение показа как биха действали спешните екипи у нас (СНИМКИ)

МВР, пресцентър

МВР, пресцентър

„Системата доказа своята ефективност както в точната информираност на екипите за размера на бедствието във всеки един момент и предприемане на адекватни спасителни действия и помощ на нуждаещите се, така и при предвиждане на „поведението“ на замърсяването и предприемане адекватни действия за неговото елиминиране“, посочиха от МВР.

МВР, пресцентър

МВР, пресцентър

В учението участваха екипи от ГД Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН), Дирекция „Аварийна помощ и превенция“-Столична община, Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ-София) и „Софийска вода“-АД. Учението беше реализирано от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – МВР (ДКИС) в рамките на проект PathoCERT, финансиран по програмата за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт 2020“. Водещ партньор и координатор е Центърът за върхови постижения към Кипърския университет в Никозия, а изпълнението е поверено на международен консорциум от 23-ма партньори от 11 страни.

МВР, пресцентър

МВР