У нас запазваме жълта степен на готовност за противодействие на тероризма
У нас запазваме жълта степен на готовност за противодействие на тероризма / БГНЕС
У нас запазваме жълта степен на готовност за противодействие на тероризма
91903
У нас запазваме жълта степен на готовност за противодействие на тероризма
  • У нас запазваме жълта степен на готовност за противодействие на тероризма

МВР разширява мерките за сигурност, но се запазва жълтата степен на готовност за противодействие на тероризма. Към отговорните институции се присъединява и Министерството на туризма заради започналия зимен сезон. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че кметовете на общини, където се очаква наплив на туристи, се уведомяват за взетите мерки за безопасност. Бъчварова допълни, че нивото на заплаха е второ.

Къде ще има засилени мерки за сигурност по празниците?

Бъчварова съобщи, че и към този момент няма конкретна заплаха от терористични актове на територията на страната ни.

"Взето беше решение нивото на готовност да се запази, като към отговорните институции да се присъедини и Министерството на туризма. За него също започна да важи ниво на антитерористична готовност "жълто", каза тя.

Мерките за сигурност се разширяват заради празненствата по повод Нова година. Тя припомни, че полицейско присъствие ще има на гари, автогари, аерогари, пазари, както и на места, където се струпват хора.

Има риск от терор, но не и конкретна заплаха срещу България, категоричен е Георги Костов

"Засилените мерки ще се изразят в повишено присъствие на служителите на МВР, както и засилените проверки на багажи, документи за самоличност и автомобили. По-строг пропускателен режим на провеждането на открито на новогодишните тържества. На тях няма да бъдат допускани граждани с оръжия, във видимо нетрезво състояние, със стъклени бутилки и с пиротехнически средства. За предприетите мерки в момента се уведомяват кметовете на общини, в които се очакват голям брой посетители, туристически и браншови организации", каза Бъчварова.

Такива общини са Банско, Разлог, Смолян, Самоков, Пампорово, София и други. Бъчварова помоли всички граждани да бъдат бдителни за съмнителен багаж и хора и съобщи, че ако забележат някаква нередност могат да сигнализират на тел. 112, в близкото районно управление или на телефона на националния контратерористичен център 02/ 814 70 70.

Бъчварова заяви, че нивото на заплаха от терористични актове е второ.