Парламентът окончателно прие Закона за противодействие на тероризма
Парламентът окончателно прие Закона за противодействие на тероризма / DarikNews.bg, архив
Парламентът окончателно прие Закона за противодействие на тероризма
91691
Парламентът окончателно прие Закона за противодействие на тероризма
  • Парламентът окончателно прие Закона за противодействие на тероризма

Ще имаме право на най-много до 10 СИМ карти за предплатена мобилна услуга. Това приеха депутатите с окончателното гласуване на Закона за противодействие на тероризма. При терористичен акт службите ще имат право да прекъсват комуникационните връзки. Службите и военните ще могат да извършват операция на адрес, на който според МВР живее оперативно интересно лице. И МВР, и военните ще могат да ползват всяко жилище и да отнемат наш автомобил, ако им е нужен. Гражданите могат да бъдат глобявани до 10 хиляди лева при неизпълнение на задължения по този закон.

Приеха на първо четене закона за противодействие на тероризма

С приетия закон се забранява на мобилните оператори да регистрират повече от 10 предплатени СИМ карти на едно лице. Доставчиците на интернет пък ще трябва да предоставят незабавно справка за трафични данни при поискване. Освен това , според приетия окончателно закон до 3 години става максималният срок за подслушване, ако има данни за тероризъм. Текстът предизвика недоволството депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той възрази и срещу възможността главният прокурор да иска подслушване.

"Искам да ви обърна внимание, че този текст е гвоздеят на законопроекта. ЗА пореден път се предлага да бъде променен реда за искане, прилагане на специални разузнавателни средства и използване на резултатите от тях. Забележете, исканията за прилагане на специални разузнавателни средства да се правят на първо място от главния прокурор, даже не е посочено, че може да упълномощи заместник. И защо? Искам да ви кажа колеги от ГЕРБ, извинявайте, но тази симбиоза на вашия началник с главния прокурор ще ви се стовари на главата".

Военните ще могат да задържат лица до пристигането на мястото на полицаи

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров отговори на критиките:

"А има ли спящи терористични клетки в България? Защо отделяте този въпрос? А как работим с партньорските служби? Защо отделяте отговора на тези два въпроса? Уважаеми колеги, защо всички свързвате специалните разузнавателни средства само и единствено с подслушване? Има и други форми и способи."

Според закона медиите също подлежат на регулация. Те ще трябва предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността, без да посочват подробности.