Търсят място за изгаряне на отровните фъстъци от Садово
Търсят място за изгаряне на отровните фъстъци от Садово / netinfo

600-те килограма отровни фъстъци, собственост на частния стопанин Диян Попов от Садово, които бяха открити в Севлиево, ще бъдат унищожени в инсенератора на Александровска болница в София, научи Дарик.

В Пловдивска област няма подходящо съоръжение за изгаряне на силно канцерогенните ядки и затова препоръчахме на производителя да търси вариант на територията на столицата, уточниха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/.

Очакваме Попов официално да ни уведоми къде ще унищожи стоката, за да гарантираме присъствието на санитарен инспектор, съобщи за Дарик д-р Владимира Стефанова от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/. В момента ядките се намират под възбрана в склада на Попов. Помещението може да се разпечата само в присъствието на служители от Икономическа полиция, която работи по случая, уточни д-р Стефанова.

Ядките съдържат афлатоксини близо 25 пъти над допустимата норма. Първоначално фъстъците са доставени на сладкарски цех в Севлиево от садовска фирма, която разполага с документ, че ги е закупила от Попов. По-късно лабораторният анализ, извършен във Варна, установи наличието на силно канцерогенни съставки.

Не сме открили отровни фъстъци на територията на областта. Не сме получавали сигнали и официална информация за ядки с афлатоксини открити в региона, това казаха първоначално за Дарик от РИОКОЗ Габрово. Часове по-късно обаче от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве заявиха, че е получен сигнал за отровните фъстъци и уточниха, че ядките са намерени в севлиевска фирма, а изследването е направено по нейно желание.

Други новини от Пловдив