Търсим помощ от Турция за спасените моряци от Толстой
Търсим помощ от Турция за спасените моряци от Толстой / снимкa: БГНЕС

Има вероятност двамата моряци, които са се спасили при потъването на кораба "Толстой", вече да са в турски териториални води, съобщи за Дарик Пламен Бонев, началник отдел "Търсене и спасяване" към Морска администрация - Варна. Отправена е молба за съдействие от страна на турската брегова охрана.

Телефонната връзка, благодарение на която са локализирани двамата от екипажа, се е провела между диспечера в Бургас и единия от бедстващите - украинеца Андрей Криженовски. Още вчера Морска администрация е получила списъка с имената на моряците от потъналия кораб, допълни Бонев. Спасителната операция ще продължи най-вероятно до вечерта.

Спасените моряци бяха забелязани върху спасителен плот в района на Царево. Към тях бе изпратен спасителен катер, който да им окаже помощ.

Вчера сутринта товарният кораб “Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, изчезна в открито море на 15 мили от нос Емине с 10 души на борда. Девет от тях са украинци, а капитанът е руснак. От Министерството на транспорта съобщиха, че корабът е собственост на украинска фирма. Опериращата фирма е "Режина Шипмениджмънт" - Кипър, а корабособственикът е "Режина Шипмениджмънт" - Украйна /Киев/.

Късно снощи спасителната операция в района на нос Емине по издирване на 10–членния екипаж на потъналия кораб „Толстой” беше спряна. Причината бе изключително лошото време.