Нито един турист, завърнал се от организирано пътуване в Занзибар, не е дал положителен резултат на PСR-тест. Това се казва в писмо от Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/ до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, съобщиха от организацията.

Писмото е изпратено веднага след изявлението му в медиите, че се готви въвеждането на задължителна карантина за завръщащите се от Африка българи.

Въвеждането на карантина е административна пречка, която отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби за вече платени пътувания, смятат от Обединение "Бъдеще за туризма".

Връщащите се от Занзибар ще подлежат на карантина

Вчера здравният министър заяви, че има притеснение за българите, завръщащи се от Африка, като допълни, че бъде предприето всичко необходимо, включително и въвеждането на карантина за връщащите се от рискови дестинации, независимо от PCR-теста.

"Това е крайно притеснително за чартиращите туроператори и техните туристически агенти, пък и в контекста на уверението на министър Ангелов за съгласуваност и предвидимост при издаването на заповеди, които имат отношение към туризма", е посочила Павлина Илиева, председател на сдружението.

От три месеца организираните програми до Занзибар се осъществяват при строго спазване на санитарните изисквания. "Няма регистриран положителен резултат в лабораториите, в които се тестват клиентите ни срещу представен наш ваучер. Животът и здравето на населението е от първостепенно значение за всички нас, но налагането на нови рестрикции без период на адаптация и обоснован мотив за въвеждане ще доведат до още повече напрежение сред клиентите ни. Затова настояваме за предвидимост и последователност в антиковид мерките", обобщава Илиева.

Членовете на ОБТ са приели сериозно необходимостта от ваксиниране срещу коронавирус, посочват още от организацията. Голяма част от туроператорите и клиентите вече са ваксинирани.
БТА