С 538 заболели на 100 000 Кюстендилска област продължава да е най-засегнатата в страната.

Въпреки това, Областният щаб не взе решение за затягане на мерките. На инспекция в града здравният министър обяви, че ще се налага карантина на българските туристи, които се връщат от Занзибар. Причината - нигерийският вариант на коронавируса вече е особено опасен.

А пред „24 часа” професор Тодор Кантарджиев обяви, че британският вариант на COVID-19 е бил в Кюстендил още от миналата година. Именно този щам е най-разпространен в момента у нас. На това мнение е и доц. Любомира Николаева-Гломб.

Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да преминем

„Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са на заразени именно с този вид”, каза тя.

Според вирусолога, е въпрос на време и останалите варианти на коронавируса да влязат в България. От тях най-неблагоприятният е нигерийския. „От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен.

Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя. А заради влошаващата се обстановка в страната медици от Спешна помощ поискаха затягане на мерките.

Ангелов към директорите на РЗИ: Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси (ВИДЕО)

„Не разбирам как се твърди, че в ресторантите не може да се заразим. Това е първото място, което трябва да се затвори. Както и фитнесите, и моловете”, каза Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ.

Дали и къде ще се стигне до нови ограничения трябва да стане ясно до дни. Междувременно представители на ресторантьорския бранш се обявиха твърдо против ново затваряне на заведенията.
nova.bg