Туристите от хижа „Чумерна” излязоха от снежния капан
Туристите от хижа „Чумерна” излязоха от снежния капан / снимка: БГНЕС
Успешно приключи спасителната операция по извеждането на туристите от хижа „Чумерна” в Еленския Балкан, които бяха блокирани от снега в продължение на три дни. Специална верижна машина, която се използва за отъпкване на ски-писти, е извозила хората до площадка, която се намира на 2 км. от хижата.

От там те са транспортирани до град Твърдица от верижни машини на „Гражданска защита”-Сливен. Един от туристите е със счупен крак и е настанен в болницата в града.

Блокирани от снега бяха и туристи в база „Твърдица”, която е на около 200 метра разстояние от хижа „Чумерна”. Те бяха успешно изведени от района снощи. Около 70 души, между които 20 деца, бяха затворени принудително в двете бази.

По разпореждане на министър Емел Етем Министерството на държавната политика при бедствия и аварии осигури на туристите пакети с хляб, вода, кафе, кашкавал и други необходими продукти, които бяха доставени с хеликоптер. До 17 часа се очаква да бъде отменено бедственото положение в община Елена. По-рано то бе отменено в община Златарица.