/ пресцентър, МРРБ
Договореният в началото на януари тримесечен срок за наблюдение на размера приходите от тол системата ще започне да тече от 27 март. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с представители на транспортния бранш.

Шефът на ТОЛ управлението: Направихме достатъчно отстъпки на превозвачите

На нея бе обсъдено изпълнението на постигната вчера договореност относно устройствата за тол таксуване. Двата национални доставчика на услуги ще предоставят с нулева ставка цената на бордовите устройства и поддръжката им, каза Нанков. Срещите продължават, като утре такава ще се проведе и с доставчиците на декларирани данни.

36 000 са наличните бордови устройства. Има почти 8000, за които са сключени договори и те ще бъдат анексирани. 4000 са вече монтираните устройства. 5 доставчици на декларирани данни са минали тестовете за интеграция с тол системата и предстои да сключат договори. Тече процесът на интеграция на всички останали, които са заявили интерес.

Превозвачи протестират край ГКПП „Дунав мост“ заради тол системата (СНИМКИ)

От 1 март няма да има винетки за тежкотоварните превозни средства. Те ще могат да пътуват с маршрутни карти и поетапно да се оборудват с бордови устройства или GPS тракери, каза още Нанков.

След вчерашната среща с премиера сме удовлетворени. Нашите искания по отношение на бордовите устройства и GPS тракерите бяха удовлетворени. Изненадани сме, че днес има протест срещу тол системата. Национално представените организации от бранша се разграничаваме от него, заяви Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на международните превозвачи. След като сме създали партньорски отношения, ще си изпълним задълженията. Исканията са необосновани. Оттук насетне нашата цел е системата да заработи, каза още той.

Повече от 6 месеца работим в екип с МРРБ. Няма да позволим някой да саботира този труд, каза и Илиян Филипов.