/ БГНЕС
„Направихме достатъчно отстъпки на превозвачите. Във всеки един момент тяхното становище и техните тези надделяваха, като основният аргумент за това беше реформата да се случи“. Това заяви в кулоарите на парламента проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проф. Асенов потвърди, че системата за таксуване на тежкотоварния трафик на база изминато разстояние (тол системата) е в пълна експлоатационна готовност и ще заработи от 1 март, но ще има 27 дни гратисен период, в който глоби на превозвачите няма да бъдат налагани.

Аврамова: Тол системата е в пълна експлоатационна готовност

„Системата стартира, както е описано в закона. Разлика в условията няма. Дава се възможност, в един период, да се преоборудват пътните превозни средства с електронни устройства, за да може да се таксува“, обясни той.

Въпреки всичко обаче, все още има неизяснени моменти между АПИ и превозвачите, които днес излязоха на поредния си протест.

АПИ отговори и на обвиненията на опозицията, според която дори рамките, на които се монтират системите за контрол, са незаконни. „Всяка една рамка е минала през ръцете ми, като проект. За всички има проекти, всички рамки са законни“, категоричен бе проф. Олег Асенов.