/ БГНЕС
На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи. Това каза регионалният министър Петя Аврамова, предаде БГНЕС.

„Повече отлагане няма да има, защото всички елементи в нея са в пълна експлоатационна готовност, и защото системата от 1 март може да започне своята търговска експлоатация”, посочи Аврамова пред депутатите.

Борисов: Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление

Тя заяви, че досега чрез националния доставчик на услуги са осигурени на склад 30 000 бордови устройства, вече има сключени 4 500 договора, в различна фаза на дистрибуция са 8 200 бордови устройства. Другият метод за таксуване, осигурен още на старта на системата, е чрез GPS проследяващи устройства, като към момента в списъка на доставчиците са 14 дружества, приемат се още заявки, които се обработват в рамките на 10 дни.

„Но тъй като очакваме в началото първоначалните начини за заплащане да бъдат с маршрутна карта като приоритетен метод и на транзитното преминаване, АПИ е осигурила 34 допълнителни работни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване в зоната на граничните пунктове”, каза тя.

Нинова: Хаос, напрежение и протести – това е резултатът от тол системата

Системата все още не работи, а вече чухме от вас, че обявявате нейния провал, каза Аврамова в парламента, затова тя апелира, обръщайки се към депутатите: "Нека да успокоим страстите и да дадем шанс на новия модел за таксуване на тежкотоварния трафик на база изминато разстояние."

„Нека оставим експертите да си свършат работата, а всички ние да им осигурим нормален работен ритъм”, заяви тя.
БГНЕС