Трима варненски общински съветници остават в ареста
Трима варненски общински съветници остават в ареста / снимка: Sofia Photo Agency

Варненският апелативен съд остави в ареста тримата общински съветници от Варна, срещу които е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщиха от пресслужбата на съда. Срещу Веселин Данов от Земеделската народняшка партия, сина му Христо Данов и Иван Славков от ДПС тече разследване за склоняване към проституция, пране на пари, трафик на хора, изнудване и разпространение на наркотици. В ареста ще остане и Симеон Симеонов, който е обвиняем по същото дело.

Бившият президент на футболен клуб "Спартак" Иван Славков е в ареста от 20 октомври. Той е обвинен, че от юни 2007 до края на август 2008 г. е създал и ръководил организирана престъпна група, която е била и въоръжена. Славков беше третият общински съветник от Варна, задържан в рамките на това разследване след Веселин и Христо Данови. В хода на следствените действия двете досъдебни производства бяха обединени. По делото са привлечени като обвиняеми общо 19 човека.

Според Апелативния съд събраните до момента доказателства свидетелстват за престъпна дейност, извършвана от години и многократно надхвърляща повдигнатите обвинения. От тях може да се направи обосновано предположение, че всеки един от четиримата е съпричастен към престъпленията, които се разследват. Освен това има опасност, ако са с по-лека мярка, Славков, Христо и Веселин Данови, както и Симеонов да се опитат да въздействат върху свидетели по делото.

Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.