Три интегрални бюлетини за местния вот
Три интегрални бюлетини за местния вот / снимка: Sofia Photo Agency

На местните избори да се гласува с три интегрални бюлетини - за кметове, районни кметове и общински съветници и да отпадне възможността за преференциален вот. Това реши на извънредно заседание правната комисия в парламента след като сутринта пленарната зала прие точно обратното - преференциален вот с отделни за всяка партия бюлетини. Скандал за гласуване с чужди карти блокира работата на депутатите по промените в закона за местните избори, които окончателно ще бъде гласувани утре.

До поредния цирк в пленарната зала се стигна, след като БСП и ДПС първоначално се пребориха срещу искането на опозицията и НДСВ за гласуване с интегрална бюлетина – това стана след поредица от прегласувания.

Поименна проверка, поискана от левицата, показа, че в залата са 204-ма народни представители – с 20 по-малко от участвалите в спорните гласувания. Социалистите призоваха да бъдат събрани картите без стопанин зад пулта. Последва искане за анулиране на спорните гласувания. Нено Димов от ДСБ заяви, че техническа неизправност на пултовете не е позволила на един от тях да участва във вота. От левицата и ДПС пък посочиха поименно онези свои колеги от НДСВ, които не са били в залата, но са участвали в гласуването.

Председателят Георги Пирински заяви, че няма да отмени нито едно от гласуванията, каквато е практиката на парламента. За охлаждане на страстите от ДПС поискаха почивка. В последствие се свика извънредно заседание на правната комисия, която за пет минути обезсмисли пет часови дебати, като взе решения коренно противоположни на тези на залата от сутринта. В крайна сметка днес парламентът единствено реши, че от избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на вота. Така според опозицията се обезсмисля въведения принцип на уседналост от 10 месеца и се дава възможност на изселниците в Турция да участват във вота наесен.

Сериозен спор в края на дебатите по промените в закона предизвика идеята да има общинска избирателна квота, като условие за участие на партиите в разпределението на местата в общинския съвет. От опозицията се обявиха срещу подобна идея с аргумента, че за малките населени места този праг би бил прекалено висок и много партии могат да останат извън местната власт.