Тракийското дружество недоволно от отменените мероприятия за Деня на Тракия
Тракийското дружество недоволно от отменените мероприятия за Деня на Тракия / netinfo

Заместник-председателят на тракийското дружество “Антим Първи” в Бургас Денчо Михов изпрати писмо до кмета на Бургас Димитър Николов, в което остро го обвинява за отменените мероприятия по повод днешния Ден на Тракия в града. Кметът Николов издаде заповед, с която отменя всички ритуали, освен поднасянето на цветя, заради обявения Ден на траур по повод трагично загиналите бургаски моряци при потъването на кораба “Ванеса” в Керченския пролив на 3 януари.

Денчо Михов нарече отмяната на мероприятията за Деня на Тракия, "грубо потъпкване на паметта на десетките хиляди избити тракийци и македонци, жертви на турския геноцид, както и на триста хилядите прогонени от родните им домове”.

“О, неразумний юроде!”, така ще бъде, щом позволяваш толкова безропотно да те тъпчат и да унищожават твоите изконни български ценности. По-добре си потърси ходжа да те обреже и плат за тюрбан, а от някое бракувано червено знаме си уший фес, че белким си спретнеш една хубава чалма – ще ти подхожда!“, пише заместник-председателят на тракийското дружество в Бургас Денчо Михов.

“Като кмет на града, чийто жители бяха сполетени от огромното нещастие да погребат екипажа на кораба „Ванеса”, като бургазлия и най-вече като човек се чувствам обиден. Не за себе си, а за хората, които днес се простиха с най-близките си и не за себе си, а за хилядите бургазлии, които се сплотиха в мъката си и дойдоха да кажат последно сбогом на бургаските моряци”, написа в отговор кмета на Бургас Димитър Николов.

Той подчерта, че недоумява защо Денчо Михов не споменава в своите обвинения факта, че е отложено не поклонението пред паметта на тракийците в 18 часа с поднасянето на венци и цветя, а концерта в деня на траур.

“Изпратената позиция, подписана от Денчо Михов определям с една дума : безочие!”, каза още кметът.

Други новини от Бургас