/ БГНЕС
Председателският съвет нищо не може да реши, беше една седянка, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов след провеждането на съвета в Народното събрание. Той отново посочи, че причините за създалата се политическа ситуация са промените в Конституцията, отнасящи се до назначаването на служебните кабинети, както и че бързо трябва да бъдат отворени процедурите за попълването на т.нар. „домова книга“, от която президентът да избере евентуален служебен премиер. 

„Имаше странен Председателски съвет, абсолютно безсмислен. „Възраждане“ не дойдоха. ПП-ДБ дойдоха, видяха Делян Пеевски и излязоха. Форматът Председателски съвет означава, че там присъстват представители на партиите, които са с парламентарни групи. Тоест тяхната щуротия – правим среща без Пеевски, отиваме на среща с Пеевски, показва, че там понякога когнитивният дисонанс е водещ.

БСП заяви, че според тях този парламент и изчерпан и не трябва да се предприемат никакви смени. ГЕРБ знаете какво казаха, нищо по-различно. ДПС искат избори. Ние заявихме нашата позиция, че причината е тази малоумна смяна на Конституцията и в тази ситуация максимално бързо трябва да отворим процедурите, за да изберем двама заместници в Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, защото (Андрей) Гюров не отговаря за нищо. ПП и там забъркаха каша, издигайки човек, който е в противоречие с правилата. Тоест евентуално президентът Румен
Радев да има възможност от допълнителни пет човека да избира“, разказа Тошко Йорданов. 

„Кирил Петков и Делян Пеевски се скараха, и Пеевски го попита в прав текст ще отрече ли, че е стоял на задната седалка заедно с Петър Петров от ДАНС, а на предната седалка е бил Калин Стоянов, и са уговаряли Калин Стоянов да е шеф на МВР тогава. И той не отрече. Ето как е бил избран Калин Стоянов. Идете сега при Кирил Петков и го попитайте за кого плаче, при положение, че е избирал Калин Стоянов, ние – не“, каза още Тошко Йорданов пред медиите за случилото на днешния Председателски съвет. 

Попитан дали Димитър Главчев отпада от „домовата книга“ с възможни служебни премиери, тъй като не може да се върне на поста председател на Сметната палата, защото е заемал и поста министър на външните работи, Тошко Йорданов отговори: „Ако изпада, изпада. Да са мислили. Няма проблем да изберем и нов председател на Сметната палата“. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска, Иван Лазаров/БТА