Тормозът над убития дядо бил постоянен, твърдят съседи
Тормозът над убития дядо бил постоянен, твърдят съседи
96318
Тормозът над убития дядо бил постоянен, твърдят съседи
  • Тормозът над убития дядо бил постоянен, твърдят съседи
Повдигнаха обвинения на дъщерята и зетя на 87-годишния Стефан Янев, който разкри в телевизионен репортаж, че трите му внучки са държани заключени в една стая в продължение на години от собствените си родители. Няколко дни след разкритието той беше намерен убит. Възрастният мъж е бил тормозен постоянно, твърдят съседите му.
 
Тялото на Стефан Янев беше открито на общ балкон в близост до апартамента в столичния квартал „Люлин”, в който живее семейството на дъщеря му Мария и момичетата - на 13, 14 и 18 години. Трите тийнейджърки никога не са ходили на училище, а Мария системно пребивала баща си. За това Стефан разказа в предаването „Съдебен спор”. Ден след като е направен записът, възрастният мъж изчезна и беше обявен за издирване.
 

В началото на февруари Стефан Янев се свързал с телевизионното предаване „Съдебен спор”, където разказал как неговата дъщеря и зет му държат в пълна изолация трите си деца. Янев обяснил, че момичетата не ходели на училище и им бил забранен контакт с други деца. Освен това човекът разказал, че е бил малтретиран от своята дъщеря. В сряда (21 февруари), около 17 часа на общ балкон на втория етаж, на метри от апартамента, в който живеят Мария Янева, съпругът й Свилен и техните три деца е открит трупът на убития Стефан Янев. Пет дни по-рано в телевизионното предаване бяха излъчени кадри, в които Янев подробно разказва за случващото се в семейството му. В предаването неговата дъщеря Мария Янева крещи истерично и се държи агресивно.
 
Жоро Игнатов: Защо не позволявате децата ви да ходят на училище?
 
Мария Янева: Не харесвам българското училище! И вас не ви харесвам, излезте оттук!


Пращат в кризисен център внучките на убития дядо в София
 
Съседи на семейството разказват, че тормозът над убития е бил постоянен. Барбара Ангелова, която живее в същия блок, обясни, че много пъти са подавани сигнали срещу Мария Янева и съпруга й Свилен, но никога не са взимани мерки, защото социалните и полицията не са били допускани до апартамента:
 
Барбара Ангелова: Знаете ли колко пъти са се обаждали и колко пъти идваха от социалните? Тя никого не допускаше вътре да влезе. Винаги е толкова агресивна, и това е леко казано. Никога никой не е допуснала у тях. Викове, крясъци, ножове, щяла да се самоубие, щяла да се хвърли, не знам какво още. Заплашват хората с ножове, че ще ги убият и т.н. Нямате представа колко проблеми има. Никога не е ходило нито едно от трите деца на училище. А баща й колко бой е ял, само той си знае, от собствената си дъщеря.
 
Жоро Игнатов: Виждала ли сте го с очите си?
 
Барбара Ангелова: Да, той долу седеше и плачеше. Той се молеше на домоуправителя, дела водеше, искаше някой да му помогне с нещо.

 
Друга съседка - Йосифка Тихомирова, разказа, че за последно е чула скандал в апартамента на 18 февруари: "Излизам, заключвам и чувам, че човекът стене вътре "Моля, помогнете, ужас, помогнете". И аз няма какво да направя. Слязох долу. За да вика така, значи тя го бие в коридора. И тя му казва, че ще го убие. Това е абсолютно всеки ден! Тормозът над бащата е, за да умре и да вземат неговата стая". Тихомирова обясни, че е бил подаден сигнал до полицията.

Йосифка Тихомирова: Чукаха, бутаха, тя не иска да отвори. Стояха около половин час, обаждаха се по радиостанцията на някого и нищо не стана.
 
Жоро Игнатов: Искате да кажете, че полицията е оставила вътре в апартамента възрастен човек, който се нуждае от помощ?
 
Йосифка Тихомирова: Да, нищо не предприеха. Отидоха си и казаха, че има домоуправител. Сигурно е подаден сигнал от една друга, домоуправител и касиер беше тогава. Идваха от социалните, разправяха се и тя отвори вратата и легна и каза, че ще й вземат децата само през трупа й.


Дъщерята на убития дядо присъствала на служби на адвентистите преди години
 
Съседите твърдят, че към социалните са подавани множество сигнали, заради децата, които са държани в изолация. Всеки път обаче Мария отказвала да отвори вратата и да ги допусне вътре. От социалните служби заявиха, че сигнал е подаван само един път. Това било на 15 февруари, когато не били допуснати до апартамента. За момента полицията е задържала Мария Янева и нейния съпруг Свилен като основни заподозрени за убийството на 87-годишния мъж. В телевизионното предаване Стефан Янев обясни, че дъщеря му оправдава поведението си с вярата, която изповядва.

Днес е бил извършен следствен експеримент с един от двамата арестувани. След експеримента дошли и обвиненията към дъщерята и зетя.