Токов удар уби дете в училищен двор
Токов удар уби дете в училищен двор / снимка: DarikNews.bg, архив
Токов удар уби дете в училищен двор
64088
Токов удар уби дете в училищен двор
  • Токов удар уби дете в училищен двор

10-годишен ученик е починал в неделя при нелеп инцидент в училищния двор в хаджидимовското село Копривлен. Четвъртокласникът Ангел Капсъзов е покосен от токова удар, след като висящ от месец кабел от електропровод паднал на металната ограда на училището. Детето се опряло на нея по време на игра. Момчето е откарано в болница, където по-късно издъхнало.

Кметът Иван Димчев заяви за Дарик, че още на 22 април е подаден сигнал към ЧЕЗ, но повредата така и не била отстранена: „Захранващият кабел, който отива към училището, е бил прекъснат. Кога е прекъснат, сега се установява. Сигнализирах на ЧЕЗ на 22 април, че има такъв проблем. Те дойдоха, разплетоха с някакъв кол заплетени жици и си заминаха".

Първоначално лекарите изказали мнение, че детето е починало от слабо сърце. Но версията не се потвърждава от събраните до момента доказателства, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Ивайло Златанов. С децата от основното училище ще работят психолози.

"Отиде си един детски живот, страшен инцидент. Вероятно във вторник ще отложим матурата за седмокласниците", коментира Златанов.

„Едната от версиите е, че детето е с проблемно сърце, но от следствените действия и това, което е стигнало до нас, сякаш надделява версията за това, че в резултат на неизправна електрическа инсталация - имало е скъсан кабел, паднал на металната ограда, в резултат на което при допира на детето с оградата е покосено от токов удар. Първо ми казаха, че ЧЕЗ са реагирали за преплетени кабели, после за провиснали кабели, но явно не така, както трябва, защото инцидентът е факт", добави още Ивайло Златанов.

Според съдебно-медицинската експертиза малкият Ангел е убит от електричество с високо напрежение.

ЧЕЗ ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на причините за фаталния инцидент. Това се посочва в изявление на енергийната компания.

„Потресени сме от голямата трагедия в село Копривлен, която отне живота на невръстния Ангел Капсъзов", се посочва в изявлението. От ЧЕЗ изказват най-искрени съболезнования на неговото семейство и близките му. От компанията са разговаряли с
кмета на селото Иван Динчев и са го помолили да предаде на семейството на загиналото дете тяхната съпричастност. Компанията ще окаже и нужната финансова подкрепа на общината и семейството.

Извършва се оглед на мястото на инцидента и компетентните органи вземат веществени доказателства. „Надявам се да узнаем истината в най-кратки срокове", се посочено в изявлението.

От ЧЕЗ се обръщат към клиентите си да бъдат бдителни и при забелязани нередности по съоръженията от мрежата да подават незабавно сигнали на денонощната информационна линия 0700 10 010, имейл адрес zaklienta@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти, на тел. 112 или при кметствата на общините.