/ ОДМВР-Разград
От 15 април до 10 май т.г. тютюнопроизводители могат да кандидатстват за държавната помощ de minimis, по която ще бъдат обезщетени за предадена и неизплатена продукция от предходни години, съобщиха от фонд "Земеделие". На последното си заседание УС на фонда е разпределил по схемата бюджет до 3, 2 млн. лева, съгласно съответните регламенти и в съответствие със Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Указанията за предоставяне на минималната помощ са утвърдени от министъра на земеделието, храните и горите и са публикувани на сайта на ДФ "Земеделие".

Борисов пое ангажимент да се изплатят дължимите суми на тютюнопроизводителите

Земеделските стопани, които могат да кандидатстват за помощта de minimis трябва да са вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. Право на подпомагане по схемата имат физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации. Те трябва да имат сключени договори за изкупуване на суров тютюн и предавателно-приемателни протоколи за реколта 2010 с "Исперих - БТ" - АД и с "Лийв Табако А. Михайлидис" - АД за реколта 2016.

ДФ ''Земеделие'' подпомага завлечени от търговец тютнопроизводители в Североизтока

Държавната помощ de minimis, която се предоставя на тютюнопроизводителите, има за цел да покрие част разходите за производство, съхранение и предаване на суров тютюн.

Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро /48 895.75 лв./ за период от три последователни бюджетни години /2017 г. - 2019 г./.

Тютюнопроизводители блокираха пътя Шумен-Силистра

Документи за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие". Крайният срок за изплащане на помощта е 22 май т. г. Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.
БТА