/ БГНЕС
В "Пирогов" са притеснени за четирима от настанените там
Състоянието на пострадалите при катастрофата вчера до Своге остава тежко. Обстановката по думите на лекарите е динамична и може всеки момент да се промени.  

Тази нощ са били стабилизирани шестимата от пострадалите, които са настанени в столичната болница "Св. Анна". Състоянието на всички тях обаче остава тежко. Двамата мъже и четирите жени са в реанимацията на лечебното заведение. Извършени са коремни и гръдни операции на две от пациентките. Днес на пострадалите предстоят ортопедични операции, посочват от болницата.

Ужасът край Своге в снимки

Овладяно е състоянието и на шестимата, пострадали от катастрофата, които са настанени в "Пирогов". Опасността за живота на четирима от тях обаче остава, информира на извънреден брифинг заместник-директорът на болницата проф. Николай Габровски.

"За четирима от пациентите сме по-силно притеснени. Предвид тежестта на травмата и предвид възрастта им, динамиката може да бъде голяма. Буквално, докато си говорим сега, нещо може да се промени. Не е заявена нужда от кръв към момента, а всичко необходимо за бърза и спешна реакция, е налично. Искам да благодаря на целия екип на "Пирогов"! Имахме много добра координация с Бърза помощ, с министерството, благодарение на което екипите останаха от дневната смяна. Дойдоха колеги, които са в отпуск, колеги, които едва ли не случайно са чули информацията. Беше наистина много бърза и впечатляваща реакция! Ще се направи всичко възможно и през следващите дни", каза проф. Габровски.

Остава стабилно и състоянието на 62-годишната жена, транспортирана във ВМА. Пациентката е контактна и адекватна. Към момента е в тежко, но стабилизирано състояние и 30-годишният пациент, също настанен в реанимацията на болницата. Младият мъж е контактен и адекватен, добавиха от ВМА.

В стабилно състояние и без опасност за живота е шофьорът на преобърналия се автобус, който в момента се лекува в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Пациентът бе приет снощи с травма на главата. Остава за наблюдение в лечебното заведение, съобщиха за Дарик от болницата. По неофициална информация днес той трябва да бъде разпитан от следователи.

Автобусът-ковчег край Своге не бил минал повторен технически преглед?

Света Анна болница
БГНЕС

За пореден път лекарите от Спешна помощ извършиха геройство - така определи действията на Спешна помощ говорителят й Катя Сунгарска. Тя посочи, че е била създадена много бърза организация и координация между Спешните помощи на отзовалите се градове и не е имало закъснение на линейките, както се твърдеше.

16 души загинаха след като автобус с пътници от село Световрачене, които отивали на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки са ранените в различна степен. Произшествието на входа на Своге стана около 17.00 ч. 13 души загинаха на място, а трима на път към болниците.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд.

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, 16 души загинаха
 
27 август, понеделник, е обявен за ден на национален траур.

Малко преди 4 часа сутринта бе възстановено движението по път II-16 София - Своге в района на Лесков дол, съобщиха от Агенция "Пъна инфраструктура".