/ БГНЕС
В района на пожара до свиленградското село Маточина от тази нощ започна работа 60-тонният булдозер, който е осигурен за гасенето на пожарите в Сакар планина със съдействието на премиера Бойко Борисов, съобщи областната администрация в Хасково.

Предупреждават за пожароопасност в 12 области на страната

Огънят край Маточина е тръгнал по посока на село Варник и през цялата изминала нощ екипите са работели за локализирането на бедствието. Службите се надяват, че днес това огнище ще бъде ограничено благодарение на намесата на тежката техника.
 
В района продължават работа пожарникари, горски, военни и доброволци от Свиленград.
 
Пожарната обстановка в област Хасково остава усложнена

Не е потушен пожарът в района на тополовградските села Княжево и Срем. На място там е областният управител Станислав Дечев, а операцията по гасенето се води от директора на РДПБЗН-Хасково комисар Николай Вълчев.
 
Почистване на пасища и селскостопанска техника причинили пожарите

Напълно овладяно и локализирано е огнището край ивайловградското село Черничино. Също успокоена е и ситуацията край селата Сакарци и Хлябово, община Тополовград. Продължава разследването на причините за пожарите, но при инспекцията си в село Княжево миналата вечер премиерът Борисов е заявил, че данните от огледите сочат умишлени палежи.
 
За днес остава пожароопасната обстановка и предупреждението за екстремален риск от възникването на големи пожари на територията на Хасковска област, се посочва още в съобщението на администрацията.