/ БГНЕС
"Решението е взето от парламента без нито един глас против. Той носи стотици хиляди за българската държава. Никой не се оплакваше от това". Това каза във връзка с темата за "Турски поток" пред журналисти Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Лъжа е, че темата за "Балкански поток" е присъствала при преговорите за съставяне на правителство. Това са едни жалки брътвежи на едни безсилни хора. Тази тема буквално беше поставена последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите се проваля. Тогава те решиха, че ще поставят темата като заплаха, свързана със създаване на Анкетна комисия във връзка с този проект", допълни тя.

По думите ѝ от ГЕРБ притеснения по темата нямат.

"Комисията, която те предлагат, е един добър повод да предложим Временна комисия за всички факти и обстоятелства, свързани с изнесеното от журналиста Христо Грозев, във връзка с това, че по време на управлението на Кирил Петков е имало корупция", каза още Петкова. 

Депутатът от ПП-ДБ Велко Сабрутев по-рано заяви, че в НС е внесен проект за временна комисия около изчезналата пътна карта и "Турски поток".

Мирчев: Енергийното министерство не е убедено откъде е пътната карта, изкарана от хакнат мейл

"Още на 6 март с колегите сме задали въпроси към енергийния министър дали пътната карта, която беше представена пред обществото, е истинската пътна карта, която е била в енергийното министерство, в годините назад сме питали много пъти като народни представители къде е тази пътна карта, имаше и разследвания на ДАНС", каза от своя страна Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

"Ние имахме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен Турски поток, тъй като ние загубихме освен 3 милиарда от строителството, 2 милиарда от транзитните такси, които България щеше да получи по тази стара тръба", допълни той.

"В момента чуваме политици от различни политически сили, които твърдят, че "Турски поток" не само е изгоден за България геополитически, но той е изгоден и финансово - това не отговаря на истината", каза още Мирчев.

Според него минимум 30-40 години трябват, за да се възвърне инвестицията в "Турски поток".

"Построявайки "Турски поток" ние дадохме повод на Путин да започне войната срещу Украйна", подчерта Мирчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня