/ БГНЕС
На много от младите шофьори, а и на по-опитни водачи им липсват умения да шофират в специфични условия. Не знаят, че лявата лента на магистралата е за изпреварване, не могат да шофират в интензивно градско движение или през нощта и в намалена видимост. Именно за да придобият тези умения, увеличаваме броя на часовете в шофьорските курсове. Това коментира заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, съобщи "24 часа".

Днес автоинструктори от цялата страна излизат на национален митинг от 13.00 ч. на площад пл. „Батенберг“ в София.

Протест на автоинструктори блокира центъра на София

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42.

"По-важно от броя на общите часове е какво съдържа програмата, а тя е разписана ясно - поне 6 часа извънградско шофиране, поне 3 часа на магистрала, поне 2 часа нощно и при намалена видимост", изброи Михайлова.

"Наредбата за увеличение на часовете кормуване е подписана от министъра по предложение на работна група, в която участваха и школите", припомни Михайлова,  "а в тази работна група имаше представители на автошколите, имаше дори предложения да се направят 50 часовете на обучението".

Автоинструктор: При по-скъпи курсове хората ще карат без книжки

"Увеличението на часовете на шофьорските курсове е част от програмата за пътна безопасност на правителството. Крайната цел е намаляване на броя на загиналите в катастрофи и да спрем войната по пътищата", заяви Михайлова.

Според протестиращите се прикрива корупционна схема. В ранния следобед те ще  преговарят с образователното и транспортното министерство.
24 часа