/ БГНЕС
Днес всички са фокусирани към образованието, защото е ясно, че всяка качествена промяна може да стане единствено и само чрез качествено образование. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на ремонтираната сграда на над 100-годишното Средно училище "Георги Бенковски" в Тетевен, цитирана от пресцентъра на МОН.

"Обновяването на българското училище означава запазване на традициите и осигуряване на съвременна образователна среда. Едно училище не е само сграда, едно училище се изгражда от учителите и учениците, от тяхната воля и амбиции, от тяхната упоритост, стремеж към знания и мечти", е заявила заместник-министър Михайлова.

Тя е посочила, че новата сграда предполага и нови отговорности към учениците - те трябва да я пазят, защото средата, в която учат и се развиват, е от голямо значение за тях. По думите ѝ учениците не просто трябва да знаят, а те трябва да могат да покажат своите знания, да формират умения, които ще им помогнат да се реализират в живота. Това е невъзможно без подкрепата на учителите до тях. Те са тези, които трябва да предадат на учениците си стремеж към знанието и увереност при изявяването им.

Таня Михайлова: Шофьорите имат какво още да учат, затова - повече часове

Заместник-министър Михайлова е благодарила на ръководството на училището и на общината за това, че са използвали всяка възможност да обновяват училищната среда в града. На учениците тя е пожелала успех и е подарила книги за училищната библиотека.

Кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева е изразила благодарност на ръководството на гимназията и на министерството за съдействието сградата на най-голямото училище в Тетевен да бъде обновена.

Цялостният ремонт на училището включва топлоизолация, смяна на дограмата, подмяна на покрива, вътрешна изолация и обновление на всички класни стаи.