Нито един килограм от заразеното със салмонела пилешко месо не е стигнало до потребителите, стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Общо 17 са били нотификациите от системата за уведомяване на Европейската комисия за полското пилешко месо, засягащи няколко страни, сред които и България, където полският производител е продал своята стока. Първият сигнал е от края на март, но от БАБХ не са алармирали, защото стоката не е била предназначена за директна консумация, а за термична обработка.
Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна (ВИДЕО)
От Агенцията обаче са започнали проверка, която е установили около 109 тона заразено със салмонела месо и всичкото е иззето. Общо у нас са влезли 544 тона, които или са изтъргувани към други пазари или преработени термично.
„Този продукт е за последваща обработка. Той не може да се консумира без термична обработка, поради което БАБХ няма задължение, не го и прави, да уведомява потребителите. Ние не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, закупили тази стока. Моето желание беше да го направим, аз да удовлетворим общественият интерес, но има специална разпоредба, която ни забранява това“, обясни Танева.
Най-малко 100 тона пилешко месо са заразени със салмонела на българския пазар
Освен това БАБХ ще проверява и всяка партията месо от този производител, която влиза за продажба в страната ни. Уведомен е и полският орган за контрол над храните.
Министър Танева припомни, че България провежда и национална мониторингова програма, по която за взети 400 проби в кланици и обекти на производители. Общо 14 от тях са се оказали положителни, но партидите не са допуснати до разпространение на пазара нито у нас, нито в друга страна.
Общо 17 са били нотификациите от системата за уведомяване на Европейската комисия за полското пилешко месо, засягащи няколко страни, сред които и България, където полският производител е продал своята стока. Първият сигнал е от края на март, но от БАБХ не са алармирали, защото стоката не е била предназначена за директна консумация, а за термична обработка.
Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна (ВИДЕО)
От Агенцията обаче са започнали проверка, която е установили около 109 тона заразено със салмонела месо и всичкото е иззето. Общо у нас са влезли 544 тона, които или са изтъргувани към други пазари или преработени термично.
„Този продукт е за последваща обработка. Той не може да се консумира без термична обработка, поради което БАБХ няма задължение, не го и прави, да уведомява потребителите. Ние не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, закупили тази стока. Моето желание беше да го направим, аз да удовлетворим общественият интерес, но има специална разпоредба, която ни забранява това“, обясни Танева.
Най-малко 100 тона пилешко месо са заразени със салмонела на българския пазар
Освен това БАБХ ще проверява и всяка партията месо от този производител, която влиза за продажба в страната ни. Уведомен е и полският орган за контрол над храните.
Министър Танева припомни, че България провежда и национална мониторингова програма, по която за взети 400 проби в кланици и обекти на производители. Общо 14 от тях са се оказали положителни, но партидите не са допуснати до разпространение на пазара нито у нас, нито в друга страна.