Съдът заседава по делото на Ангел Димитров-Чората
Съдът заседава по делото на Ангел Димитров-Чората / cнимкa: Sofia Photo Agency / Подсъдимите по делото

Военноапелативният съд ще заседава днес по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Подсъдими са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Ангел Димитров умря на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на специализирана операция "Респект". Делото се гледа на първа инстанция от Софийския военноокръжен съд, след като на 20 февруари 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдите, постановени на 9 ноември 2007 г. и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция. Петимата подсъдими полицаи бяха осъдени на общо 91 години затвор при първоначален строг режим.

Подсъдимите обжалват присъдите си. На 9 март 2009 г. Военноапелативният съд прие експертизата, според която Ангел Димитров-Чората не е починал от полицейско насилие. Според специалистите, причина за смъртта е задушаване.

Експертите трябва да са готови и с отговор на допълнителната задача, поставена към тях. Ще бъде изследвана хистологичната проба, правена при втората аутопсия.