Симеон Дянков и Трайчо Трайков
Симеон Дянков и Трайчо Трайков / БГНЕС
Софийският градски съд върна на прокуратурата делото срещу Трайчо, Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е било изпратено на градската прокуратура за отстраняване на "съществени нарушения". Обвинението срещу шестимата е заради продажбата през 2011 г. на 33 процента държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата от 20 млн.лв.

Дянков, Трайков и още четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН

Според съдията по делото, липсва конкретика в обвинението срещу Трайчо Трайков, както и че Рачев, Евстатиев и Василев са действали в съучастие. По отношение на Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват изложени факти, от които се извежда твърдението, че те са действали с цел да набавят за "Булброкърс" ЕАД облага в размер на 1 276 618, 85 лв. по договор за посреднически услуги. Не са описани и данни, че са действали в съучастие, смята съдът.

Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите

Също така имало неяснота в обвинителния акт относно размера на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това, сочи съдията по делото.

Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в срок от 7 дни.
БТА