Съдът уважи две искания на Комисията „Кушлев”
Съдът уважи две искания на Комисията „Кушлев” / netinfo

Съдът уважи две от исканията на комисията "Кушлев" за отнемане на конкретно имущество, придобито от престъпна дейност в Плевенска област, съобщи Николай Николов, член на Комисията. Съдебните решения са в сила от края на месец юни и са за отнемане на имущество на двама души – от Плевен и от Луковит.

Първото решение е на Плевенския окръжен съд и е постановено по отношение на имуществото на 55-годишния Ивелин Евтимов от Плевен. Той е с влязла в сила осъдителна присъда – условно лишаване от свобода за контрабанда на метални дискове и други стоки на митницата в Русе. Комисията е депозирала своето искане за отнемане на конкретно имущество през месец ноември 2006 година, а решението на съда е от 26 юни тази година. Съдът е приел, че законните доходи на Евтимов не са достатъчни за придобиване на конкретните активи и в полза на държавата са отнети апартамент, ателие, два гаража, лека кола и товарен автомобил. Искът е частично отхвърлен за още две ремаркета и три товарни камиона. Общата пазарна стойност на отнетото имущество възлиза на 170 460 лв.

Вторият осъден в Плевенски регион е 46-годишният Адриан Антонов от Луковит. Той е съден за участие в престъпна група за кражба и демонтиране на пътни превозни средства, действаща на територията на Северозападна България. Неговата осъдителна присъда е от юни 2006, а решението на Ловешкия окръжен съд по иска на Комисията "Кушлев" е от 30 юни тази година. Отнетото имущество е на стойност 95 000 лева. Това са част от земеделска земя до централен път Плевен - София, апартамент в Луковит, дворно място в Червен бряг, един лек и един товарен автомобил.

И двете съдебни решения подлежат на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в 14 дневен срок от влизането им в сила.