Съдът  се произнесе по обвиненията срещу Валентин Димитров
Съдът се произнесе по обвиненията срещу Валентин Димитров / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийският районен съд постанови ефективна присъда от 5 години затвор за бившия шеф на „Топлофикация” - София Валентин Димитров, обвинен за валутни престъпления и недеклариране на доходи на стойност над 10 млн. лв.

Валентин Димитров получи пет години затвор с ефективна присъда затова, че като управител на фирма „Про Марк” в периода 25 ноември 2003 г. до 17 юли 2006 г. в София е нарушил валутните закони на страната и не е декларирал платежния баланс на множество сделки с обща стойност над 10 млн. лв. Освен това Димитров не е декларирал приходите си пред БНБ.

Димитров бе признат за невинен затова, че в периода от 20 октомври 1999 г. до 16 декември 1999 г. на територията на Австрия е извършвал „мини-финансови” сделки с нарушение на валутното законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са на стойност на над 5 млн. лв.

Адвокатът на бившия шеф на „Топлофикация-София" Лъчезар Таков заяви, че това е първата сериозна присъда при подобно обвинение. Той допълни, че не разбира причините на съдебния състав за нейното издаване и нарече обвиненията, отправени към клиента му: „административна грешка”.

Преди да чуе присъдата си Димитров се оправда, като каза, че делото не е изяснено от фактическа и правна точка и заради това то трябва да бъде отложено.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Градския съд.