Съдът решава дали да остави в ареста търговеца на ракията убиец
Съдът решава дали да остави в ареста търговеца на ракията убиец / снимка: Dariknews.bg, Любима Калпачка

Софийският апелативен съд решава дали Тайфи Мекльов - търгувал ракията-убиец в Якоруда, ще остане окончателно в ареста. По Коледа алкохолът менте погуби петима души и прати осем човека в болница.

На 7 януари съдът отложи гледането на мярката за неотклонение на Мекльов. Тогава се оказа, че той не е бил конвоиран до София. Освен това адвокатът му бе подал молба за отлагане на заседанието заради заболяване.

Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски

Тайфи Мекльов е обвинен за търговия с опасно за здравето питие, причинило смъртта на повече от един човек.

Метилов спирт с есенция убил мъжете в Якоруда

В края на декември Благоевградският окръжен съд го остави в ареста. При гледането на мярката за неотклонение Тайфи Мекльов каза, че алкохолът му е доставен от починалия в последния ден на есента Юсуф Мемчов. Родителите на Мемчов отрекоха това и казаха, че мъртвият им син е набеден от Мекльов.

Проговори обвиненият за продажбата на отровната ракия

Според прокуратурата твърденията на Мекльов са защитна версия, която драстично се разминава със събраните в хода на разследването доказателства, в това число и разпит на свидетели.

Към 30 декември обвинението срещу Мекльов е за смъртта на четирима души. Прибавянето на петия починал се очаква да стане на по-късен етап.