Проговори обвиненият за продажбата на отровната ракия
Проговори обвиненият за продажбата на отровната ракия / снимка: Dariknews, Дарик Благоевград

Съдът уважи искането на Окръжната прокуратура в Благоевград и взе мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия Тайфи Мекльов, привлечен за продажбата на отровна ракия.

Тайфи Мекльов е обвинен в тежко умишлено престъпление "против народното здраве". Той е обвинен в това, че на 25 и 26 декември 2015 г. в Якоруда е продавал питие, предназначено за общо ползване, в което са попаднали опасни за здравето вещества - метилов алкохол, като от това е последвала смъртта на четирима души.

По-рано днес от болницата в Благоевград съобщиха, че е починал още един мъж, на 40 години от Якоруда, приет в тежко състояние миналата нощ в отделението по анестезиология и реанимация. С това отровените от ракията стават общо 13, от които петима починаха, а осем остават за лечение в болница.

Още един мъж почина след консумация на ракията убиец в Якоруда

"Много ми е горчиво от тая работа. Ракията не съм я произвел аз. Донесе я в дърводелския ми цех мой приятел Юсуф. Той почина в понеделник", каза пред съда Тайфи Мекльов.

"Освен обвиняемия и покойния Юсуф, никой от останалите в якорудската компания не знае за доставката. Това е защитна версия на Мекльов и се разминава драстично от събраните в хода на разследването доказателства, в това число и разпит на свидетели", опонира в залата прокурор Георги Мадолев.

Според Мекльов, ракията, която доставил покойният вече Юсуф, била в туба от 6 литра. Два литра продал на други двама приятели - Ваидим и Салих. Те също са мъртви. Четвъртата жертва на наричаната в Якоруда "смъртоносница" е Младен Биков. Той взел 4 литра от ракията, изтъкна Мекльов.