Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски
Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски / ThinckStock/Getty Images

"Не знаем какво менте сме пили, но ракията беше по-вкусна и от уиски, една такава пивка и приятна на мирис", разказаха осемте мъже от Якоруда, които оцеляха, след като пиха вместо ракия чист метилов спирт с ароматизатори и оцветители.

Мъжете бяха изписани в понеделник и следобяд бяха разпитани пред съдия в благоевградския окръжен съд, допълва "Труд". Те разказаха, че са били на свинска сватба и там били почерпени от стопанина на прасето Младен Биков, който е един от оцелелите. Той купил срещу един заек ракията от Тайфи Мекльов и даже я опитал преди това.

След анализ на ракията убиец: Чист спирт с оцветители

„Няколко часа след като пихме три пъти по 50 грама, ни стана лошо, на два метра от нас нищо не виждахме, повръщахме, сърцето ни препускаше и не можехме да дишаме", разказаха оцелелите.

Сега са благодарни на лекарите, че са ги спасили. Всички до един обаче не са били здравно осигурени и са подписали договор с болницата в Благоевград, че ще изплатят на части стойността на клиничната пътека, а тя е по 1600 лева на човек.

Мекльов: Покойният Юсуф донесе ракията

„Цяло чудо е, че оцеляхме. След този случай никога повече няма да пием ракия", заричаха се пострадалите.

"Ние сме ужасени от това,че Мекльов е продал тази отрова на нашия приятел Младен Биков. Категорични сме, че ще го съдим. Знаем, че той не е искал нарочно да ни отрови, но да каже откъде е купил това менте. А той мълчи и се опитва да прехвърля вината на умрял, това не е честно", допълниха оцелелите мъже.